www.mettes.no - MeTTes HjeMMesiDe

I l d e r


Her er stedet for å finne informasjon om ildere, bilder og videoer. Har du spørsmål om ildere, kan du bare spørre i vei! Jeg har nemlig eid to ildere sammen med søsteren min, en hann og en tispe, så jeg vet godt hva det innebærer. På denne siden skal jeg prøve å gi dere litt informasjon - "komisk framstilt" - om dette fantastiske dyret.

Om ilderen min

Avstemming: hvilket av disse bildene er tøffest, kulest, søtest og morsomst?

Ilder = Mårdyr

Okey, først av alt tenker nok de fleste at ildere er gnagere...som river ned gardiner og gnager svære og skjemmende hull i tekstiler og laken, men det er ikke slik! En ilder er IKKE en gnager! En ilder er en ilder...neida! Jo, det er for så vidt sant, det, men for å være litt mer saklig, kan jeg si at ilderen tilhører mårdyrfamilien, i likhet med mink, røyskatt, grevling og stinkdyr. Du tenker sikkert ææsj, så ekkelt at de er i familie med disse dyrene, men ildere lukter for det meste bare honning og er ikke stinkbomber på linje med grevlinger og stinkdyr.

Nei, ildere kan du trygt la sove i dynen din eller på hodeputen. Det vil ikke lukte sjenerende, med mindre du skremmer ilderen så fælt at den gasser av redsel. Det er en sjenerende og svært ubehagelig lukt! Ilderen har i perioder behov for å lette på tarmtrykket, og da er det synd på den som får oppleve følgene av dette, og da især hvis klærne dine også får gjennomgå, i tillegg til luktesansen.

 

Ilderne får du i forskjellige farger og varianter. Den vanligste fargen på ildere er viltfarget. Dette er en fin og naturlig blanding av sort, grått, hvitt, beige og brunt. En annen vanlig farge er pastell. Hvit ilder med sorte øyne eller albino med røde øyne er heller ikke uvanlig. Det finnes også kanelfargede ildere og tomtefargede ildere. Er du usikker på hvordan fargene tar seg ut i ilderpels, kan du jo titte på ilderdokumentaren min, da!

 

Ilder = Et langt og slankt dyr

Åh, de er så vakre, de søte ilderne! De er lange og slanke, og så elastiske at du kan vri dem opp etter å ha dusjet dem med sjampoo i badekaret! Ja, altså ikke vri dem i stykker, men tørke dem med håndkle og la dem sprelle og hoppe rundt i stuen etter å ha blitt dusjet for det neste halvåret. Ildere er ikke så veldig opptatte av om de lukter svette, så de lar deg slappe av med forfengeligheten. Tvert i mot er de glade i å ikke være nydusjet, men liker å ha noen måneders skitt i pelsen sin. Da blir det med andre ord ekstra deilig å dusje de to-tre-fire-fem-seks-syv-åtte-ni-ti-elleve-tolv gangene i året man bør dusje dem.

Hannildere har en vekt på mellom 1,5 til 2,5 kilogram. De er litt bredere i ansiktet enn tispene. Tispene blir gjerne ikke tyngre enn 0,75 til 1,5 kilogram i voksen alder, men det finnes unntak. De er lange, har korte ben og krum rygg. Vil du ha en mer detaljert beskrivelse av kroppsbyggingen og ilderens proporsjoner, kan du titte på bildene på siden.

 

Ilder = Et av de bedre kjæledyrene

Okey, hund og katt og hamster og marsvin og alt det der er jo fine dyr, men ilderne - de tar kaken! Ilderen er på en måte et dyr utenom det vanlige! De er ikke vanlige, men er blitt mer og mer populære. Og du blir GARANTERT stoppet på gaten som om du skulle være en TV-kjendis om du har en av disse viltre krabatene i jakkelommen eller på skulderen. Ja, om ikke du også må skrive autografer eller bli avfotografert... Men i alle fall, det jeg prøver å si, er at ildere er et dyr mange skulle ønske de hadde, men ikke skaffer seg, av en eller annen bisarr grunn...

Det er ikke mer pes å stelle ildere enn andre dyr. Riktignok kreves det selvsagt daglig stell av både vann, mat og dokasse, og ilderen bør få en tur om dagen. Ilderen bør også disponere sitt eget rom, da den helst liker å sove i en 90*200 cm seng, eller i beste fall 120*200 cm seng. Neida! Den sover i en hengekøye du fester i buret, eller en genser du legger i en vogge eller på gulvet. Den bør få løpe fritt rundt i et større rom om dagen, og den bør få masse kos. Ildere er som andre dyr og vesener (og planter?) avhengige av kjærlighet.

 

Ilder = Mindre pes enn du tror (etter å ha lest dette: trodde)

Ja, hva mer kan man egentlig si som er vesentlig å vite om ilderen? Jeg har jo sagt det meste om stell osv, men jeg kan jo også nevne litt om personligheten og oppførselen til ilderen, samt litt om hvor økonomisk/uøkonomisk det er å ha ilder.

Ildere er veldig forskjellige(som mennesker og andre dyr) når det gjelder personlighet. Det er nemlig ikke slik at alle ildere er aggressive, hyperaktive, kosete eller vennlige. Dette vil variere fra ilder til ilder. Så ikke kjøp en ilder bare fordi du tror alle ildere er så kosete og hypre, for de er nemlig ikke alltid slik du tror de er. Noen ildere er mest kosete og er glade i kos på fanget, mens andre ildere helst vil leke og ikke være så mye på fanget til eieren.

Men ildere er i svært liten grad påfallende aggressive. Det kan likevel være tilfeller der ilderen biter og blir hissig. Dette opptrer for det meste hvis du har en hannilder som er brunstig. I brunstperioden vil hannilderen ofte reagere med å være ekstra aggressiv, og det kan FAKTISK også gå utover tommeltotter og pekefingre. Hvis hannilderen bli kastrert, hvis du har bestemt deg for ikke å avle opp på ham, vil du unngå dette problemet. Da vil du også unngå en litt sjenerende lukt, som kommer når hannilderen er brunstig. Jeg, for min del, merket ikke noe særlig på lukten at "nøttene" hans var på plass, før de ble fjernet.

Det er på sin plass å nevne noe som er særdeles viktig når det gjelder dette med sterilisering og hunnildere. For det som er litt spesielt med hunnildere, er at de gangene hunnilderen får "mens", MÅ hunnilderen bli befruktet! Dersom dette ikke skjer, er det stor fare for at hun vil dø. Det er nemlig biologisk laget slik at hunnildere dør hvis ikke de parer seg. Hvorfor det er slik, må du ikke spørre meg om. Det eneste jeg vet, er at hvis du vurderer å skaffe deg en ildertispe, MÅ du huske på dette. Da kan du enten velge den permanente løsningen å sterilisere henne, eller du kan gi henne en P-sprøyte. Denne virker slik at hun blir tilført falske hormoner, som gjør at hun klarer seg, uten å bli befruktet. Heldig for deg hvis du sliter nok med bare en ilder! Det er nok litt mer arbeid med en hel haug med ildere...

 

Ildere koster nok ikke så mye mer enn å ha andre dyr. Riktignok er de noe dyrere enn gratis kattunger eller kaniner til 100 kr, og maten de spiser, er litt dyrere, og mer sjelden. Så her må du nok regne med å spytte inn litt mer spenn enn hvis du har en katt. Ilderen i seg selv vil nok koste fra 500 kr - 1500 kr. Skal du ha utstyr som bur, vannflaske, matskål og sele+bånd, kommer nok regningen på rundt 2500 kr. Vi betalte 2300 kr for hannildervalpen pluss utstyr(vannflaske, bur, matskål m.m), men for denne prisen var det meste inkludert.

Så kommer månedlige utlegg til ildertørrfor. Du må nok kanskje regne med 300 kr til mat hver måned. I tillegg må du kjøpe hygieneartikler til ilderen din, som for eksempel kattesand og ildersjampoo. Dette kjøpes inn på nytt etter behov, selvfølgelig.

Så vil du muligens ha noen veterinærregninger, kanskje 500 kr i året. Dette vil jo selvsagt variere, men dersom du ønsker å gi ilderen en vaksine hvert år, må du regne med å bruke rundt en femhundrelapp på dette, hvis ikke prisene har økt. Og er ilderen uheldig å få øremidd, koster det 500 kr å fjerne dette.

 

Så.....det er ikke såååå mye dyrere å ha en ilder enn å ha et annet dyr. Men til gjengjeld er ilderen et helt spesielt dyr som bare må oppleves en eller annen gang! Synd jeg ikke har ilder lenger...skal si hverdagen ble ufattelig tom etter at Rhuphus døde...